IMG_0852
Avrevet hode, opprevnet mage, sener, blod og innvoller spredt ut over et område på nøyaktig ti ganger ti meter. Det var synet som møtte en forskrekket sauebonde under en oppsynsrunde på beitefjellet søndag formiddag.

-Jeg trodde ikke mine egne øyne, sier den 68 år gamle vestlandsbonden og fortsetter: Flokken sto nervøs på en knaus i en klynge, med bakendene mot hverandre, akkurat som om trusselbildet fortsatt var der.

I løpet av sitt liv som sauebonde ved Sognefjorden, har han aldri sett liknende.

Jerv og gaupe er de tradisjonelle rovdyrene som holder til i området, men ingen av dem har for vane å bite av hodet på byttet og ta det med seg, eller er sterke nok til å flerre buken opp som et rundstykke.

-Begge rovdyrene går som regel først løs på nakke og strupe, deretter på de mest kjøttfulle delene av dyret, men ingen, og da mener jeg ingen tilfeller har rapportert om avrevet hode, legger han til.

Omstendighetene er også nokså merkelige. Sauebonden, som foreløpig ikke ønsker å få navnet sitt på trykk, uttrykker engstelse over at flere av villsauene er sporløst forsvunnet:

-Foreløpig har jeg seks foreldreløse lam i en flokk på snaut tjuefem, og for å ikke miste flere, hentet jeg dem alle ned. Med tanke på at det er villsau vi snakker om, er det hele enda merkeligere. Den er svært var, og værer farer lenge før de dukker opp. I tillegg reagerer de kollektivt og hadde løpt spredt av gårde til alle kanter. Det de må ha opplevd, er noe de ikke har kunnet flykte fra, sier han med en tydelig uuttalt tanke i hodet.
CIMG4985
Vanligvis er det ikke vanskelig å oppdage kadavre på fjellet fordi åtselfugler gjerne markerer stedet de ligger på, men i år har han ikke funnet andre kadavre enn det hodeløse lammet. Han går inn flokken som fortsatt bærer preg av nervøsitet og henter frem et lite hvitt lam med blå farge på brystet. Blåfargen er fra desinfeksjonsspray, forklarer han.
CIMG4976
-Dette lammet fant jeg omringet av de andre. Brystet var påbegynt flerret opp, det blødde ganske kraftig og lammet lå brekende traumatisert. Jeg fikk sydd og desinfisert såret, men det ser ikke bra ut. Se her, sier han, og setter det lille lammet ned på gresset igjen. Skjelvende og ustøtt halter det tilbake inn i flokken.

Det er ikke første gang noe liknende skjer i Sogn og Fjordane. I januar i år ble en hjortekalv delt i to ved Sunde i Olden. Da var det riktignok gaupespor i snøen, selv om det aldri før har vært rapportert om gaupe som har delt dyr i to.

Les saken her

-Hvordan kan det ha seg? spør jeg.
-Ikke vet jeg, men det har vel en forklaring, svarer han oppgitt. Er det noen som kan forklare hva slags rovdyr dette dreier seg om, vil jeg veldig gjerne høre hva de har å si. Jeg begynner å bli for gammel til å etterforske noe som ikke gir tydelige spor, konkluderer han.

TIPS TIL DENNE SAKEN SENDES TIL SOMMERREDAKSJONEN/JOHANNE BERG

TLF: 966 21 442
E-post: jojoanne.berg@gmail.com

Tips oss hvis dette innlegget er upassende